Claus d’olor contra moscards

El clau d’olor és una espècia prou coneguda en la nostra cuina. Pertany a la família de les Mirtàcies, és originària de les illes Moluques, a Indonèsia, i és emprada a la mediterrània des del temps dels grecs i romans.

El seu oli té propietats estimulants de la memòria i alleugera les depressions i l’esgotament mental i físic. És carminatiu i digestiu, millora el mal alè i té propietats antiparasitàries a nivell intestinal. A més, és un tònic general, un potent antisèptic local i també té propietats analgèsiques que el fan molt utilitzat en l’odontologia.clau2

Algunes fonts també li atribueixen certes qualitats afrodisíaques, però cal anar amb esment pel seu efecte relaxant de l’úter, podent tenir un efecte avortiu i no es recomanable emprar-lo durant l’embaràs.

Avui, però, us parlaré d’una altre qualitat molt potent i útil, ara a l’estiu: és un excel·lent repel·lent dels moscards.

Necessitarem una determinada quantitat de claus que els posarem a macerar en doble de volum d’alcohol de 98º. El deixarem dues setmanes dins un recipient de vidre, tapat i a les fosques, al qual remenarem o agitarem cada dia.

Una vegada fet, el filtrarem i el guardarem dins una ampolla a un lloc fresc i fosc. Per a evitar el filtrat, darrerament poso els claus dins una bossa de paper d’infusió. Així no he de colar les petites miquetes i baixos.

Dins una ampolla (de vidre o de plàstic) amb atomitzador hi posarem 2/3 parts d’alcohol de clau amb 1/3 part d’aigua destil·lada (o de mineralització molt baixa). Si tenim la pell sensible, podem provar de posar la mescla a parts iguals: mitat d’alcohol de clau i mitat d’aigua.

Hi afegirem quatre gotes d’oli (d’oliva, d’ametlla, de gira-sol, de coco…) perquè faci de segellador i fixador, i també perquè s’escampi millor sobre la pell.

Per augmentar l’efecte hi afegirem algunes (4-5) gotes d’oli essencial de citronel.la Cymbopogon citratus, C. nardus i/o C. wynterianus que, de passada, ens deixarà un suau perfum a llimona.

I ja està: llest per a usar…!

P1050196 copia

Deja un comentario